my green life

english ελληνικα русский

Νεολιθικό Δυρό

Προορισμοί
Νεολιθικό Δυρό

Νεολιθικό Δυρό

Προορισμοί
Νεολιθικό Δυρό

messinia sailing greece logo

 

Ιδιωτικά Ιστιοπλοΐα Ταξίδια, Εμπειρίες με σκάφος, Εκδηλώσεις

δελφίνια Μεσσηνία

book now

... Ιστιοπλοϊκές Κρουαζιέρες Άνεσής και Ιδιωτικότητας | Πάρτι και Εκδηλώσεις στο Σκάφος & Παράλια|  Ταξίδια Ψαρέματος & Εξερευνήσεων ...

Προορισμοί| Το σκάφος

facebook twitter linkedin pinterest instagram you tube vimeo

Το Νεολιθικό Δυρό

Η παρουσία του παλαιολιθικού ανθρώπου homo sapiens neanderthalensis εντοπίζεται στην Μεσσηνία-Λακωνία από το 100000-40000 π.χ. στις ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου και στην θέση Καλαμάκια Οιτύλου.
Στην Λακωνία και Μεσσηνία οι Νεολιθικοί οικισμοί (6800-3200 π.χ.) εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Πύλου και Μάνης.

 

Ηταν κυρίως παραθαλάσσιοι και πάνω στους δρόμους εμπορίας του   οψιανού λίθου από την Μήλο για την κατασκευή των όπλων και εργαλείων τους. Αυτό ανέ-πτυξε την πρώτη ναυτική, εμπορική και ταξιδιωτική ενασχόληση των Ελλήνων πέραν της αγροτοκτηνοτροφικής. Επίσης η ομαδική αντιμετώπιση των θαλάσσιων κινδύνων και οι κοινές αποφάσεις τους για τις κοινές τους τύχες, έκανε τους ναυτικούς να σπείρουν στις κοινοτητές τους τους πρώτους σπόρους Δημοκρατίας  που θα βλαστήσουν πολύ αργότερα στην εποχή του Περικλή.

 

Ο Νεολιθικός οικισμός του Δυρού ήταν ναυτικός σταθμός στο νότιο δρομολόγιο του οψιανού μεταξύ Πύλου-Ακ.Ακρίτα-Δυρού-Ακ.Ταιναρο,Ακ.Μαλέα, Ν.Καράβι, Μήλου για περίπου 2000 χρόνια. Δημιουργήθηκε το 5000 π.χ.στον προστατευόενο κόλπου Δυρού  όπου η αμμώδη παραλία έδινε την δυνατότητα συντήρησης και ανέλ-κυσης των πλοίων ενώ τα σπήλαια λειτουργούσαν ώς χώροι κατοικίας, προστασίας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες,  εργαστήρια, νεκροταφεία,  χώροι λατρείας και τελετών αλλά κυρίως ως αποθεκευτικοί χώροι ανταλλακτικού εμπορίου.
Το κύριο πλεονέκτημα του Δυρού ήταν η προμήθεια πόσιμου νερού μέσα από τα σπήλαια.

 

Τα χιλιάδες πιθάρια, αγγεία, όπλα,εργαλεία και κοσμήματα που εχουν βρεθεί, μαρτυρούν μια ανθηρή εμπο-ρική και καταναλωτική κοινωνία με ανεπτυγμένη κεραμική, υφαντική,αλιεία, γεωργία 1000 στρεμάτων,επεξεργασία οψιανού για κατασκευή όπλων και εργα-λείων. Ηξεραν να συντηρούν τρόφιμα με αλάτι.

 

Από το σκελετικό υλικό μαθαίνουμε ότι ο μέσος όρος ζωής ήταν 28,8 χρόνια, το μέσο ύψος αντρών 1,70μ και γυναικών 1,54μ. Υπήρχε μεγάλη παιδική θνησιμότητα και οι κάτοικοι έπασχαν από ανεπάρκεια σιδήρου 60% λόγω διατροφής. Υπήρχε επίσης μεγάλη γεννητικότητα από τα 18 χρόνια τους.

 

Το σπήλαιο Δυρού ηταν τόπος λατρείας μια θαλάσσιας θεότητας  που ταυτίζεται με τον Αρχέγονο χθόνιο προστάτη των νερών και θαλασσών Ποσει-δώνα. Ηταν γνωστός τόπος λατρείας του Αδη όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες σπασμένα αγγεία των ταφικών τελετών.

 

Ενας τρομερός σεισμός το 3200 π.χ. έκλεισε το στόμιο του σπηλαίου εγκλωβίζοντας κόσμο που πέθανε από ασιτία και προκάλεσε την αδυναμία προμήθειας νερού πλέον. Το σπήλαιο δεν ξανακατηκοίθηκε έως σήμερα.

 

Ο εμπορικός σταθμός μεταφέρθηκε νοτιότερα στον κόλπο Ασσωμάτων του Ταινάρου, μαζί με το μαντείο και ναό του Ποσειδώνα που λατρευόταν εδώ μαζί με τον Αδη και τους ψυχοπομπούς Διόσκουρους έως τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Σημάδια από τα νεολιθικά ήθη και έθιμα του Δυρού εντοπίζονται έως σήμερα στην Μάνη με την έντονη λατρεία των χριστιανικών πλέον ψυχοπομπών αρχαγγέλων Μιχαήλ-Γαβριήλ, σπάσιμο πήλινων σκευών σε ταφικές τελετές και έντονη σημασία στα επιθανάτια δρώμενα. (Μοιρολόγια κλπ).

 

Ταξιδέψτε με την ΜessiniaSailing 7000 χρόνια πίσω στην ιστορία της Λακωνιας-Μεσσηνίας και μαγευτείται από τα εκθέματα του  Νεολιθικού Μουσείου Δυρού που είμαστε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου φίλων του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τα προγράματα ταξιδιών μας στην Μάνη και Δυρό.

 

Οι προορισμοί είναι ανάλογα με το σημείο επιβίβασης/αποβίβασης σας και τις επικρατούντες καιρικές συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες κατά το σχεδιασμό της κρουαζιέρας σας μαζί μας

 

 

share this page ::

 

΄Ανεμος.. ΄Ηλιος.. Θάλασσα.. Αλάτι.. Πάθος!

 

Διεύθυνση: Messinia Sailing-My GReen LIFE
Σπερχογεία, Kαλαμάτα 24100
Βάσεις σκαφών: Kαλαμάτα Κεντρικό Λιμάνι προβλήτα 23, και Κορώνη

 

Τηλ: +30 6977 464 602

Τηλ2: +30 6950 523 370

instagram: messinia_sailing

Email: info@messiniasailing.com

website: www.messiniasailing.com

© messinia sailing 2021

website design :: smile tech