Προορισμοί
Επικούρειος Απόλλωνας
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα
Στα βόρεια σύνορα της Μεσσηνίας, σε ένα άγριο και συναρπαστικό ορεινό τοπίο στέκεται ο εντυπωσιακός ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους ναούς. Ο ναός βρίσκετα 14 χλμ νότια της Ανδρίτσαινας, σε υψόμετρο 1130 μ στο όρος Κοτύλιο.
Τον 7ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή που ονομαζόταν Βάσσες, (μικρό οροπέδιο) οι γείτονες Φυγαλοί έχτισαν έναν ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Βασσίτα και τον δόξαζαν με το όνομα «Επικούρειο» (Βοηθός στον πόλεμο και σε αρρώστεια)., λόγω των πολέμων με τους Σπαρτιάτες γύρω στο 650 π.Χ.
Κτίστηκε το 420-400 π.Χ. στα ερείπια του παλαιότερου αρχαικού ναού.
Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της κλασσικής αρχαιότητας. Ο καλύτερα διατηρημένος μετά τον ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα. Ανάμεσα στους ναούς της Πελοπονήσσου και μετά τον ναό της Τεγέας, πρέπει να θεωρείται ως ο ωραιότερος χάρις στα εξαιρετικά μαρμαρά του και στην αρμονία του συνόλου του.
Ο Παυσανίας που επισκέφτηκε και θαύμασε το ναό στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει τον Ικτίνο ώς αρχιτεκτονά του. Ο ναός έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Ελληνικής αρχιτεκτονικής γιατί συνδυάζει με έξυπνο τρόπο τα αρχαιστικά στοιχεία ‘οπως υπαγορεύονται από τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και τις τολμηρές καινοτομίες και ιδέες του αρχιτέκτονα. Ειναι ένας δωρικού ρυθμού περιφερειακός ναός με προσανατολισμό Βοράς-Νότος και διαστάσεις 14,48 Χ 38,24 μ στο επίπεδο των θεμελίων.
Οι δύο στενές και μακριές σειρές κολώνες, ο αριθμός των κολώνων (6 Χ 15 αντί
του συνηθισμένου 6 Χ 13) και η διαταξή τους (μεγάλα κενά ανάμεσα στις κολώνες στις μικρές του πλευρές) είναι αρχαικό χαρακτηριστικό και συγκεκριμένο παραδειγμα: αυτό του μεγάλου ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Οπωσδήποτε αυτά τα χαρακτηριστικά συνδιάζονται αρμονικά με τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της ώριμης κλασσικής Αθηναικής αρχιτεκτονικής, οπως οι λεπτές κολώνες, τα λεπτά πρεβάζια κλπ.
Αλλά η πρωτοτυπία του μνημείου βρίσκεται στην εσωτερική του διάταξη.
Ο ναός είναι χτισμένος από τοπικό πορώλιθο . Από μάρμαρο είναι φτιαγμένα τα κιονόκρανα, μερικά μέρη της οροφής και ταβανιού και οι σκαλιστές διακοσμήσεις.
Το ρήμαγμα άρχισε από τα ρωμαικά χρόνια, πρώτα από τους ανθρώπους και μετά από τους σεισμούς. Αγάλματα από την διακόσμηση του ναού, η μάχη των Αμαζόνων μεταξύ αυτών, βρίσκονται στο Βρετανικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το διάζωμα του ναού είναι πραγματικό έργο Τέχνης και αποτελείται από 23 κομάτια μαρμάρινων παραστάσεων, απο τις οποίες οι 11 στα δυτικά αναπαριστούν την μάχη των Κενταύρων και οι 11 στα ανατολικά την μάχη των Αμαζόνων. Η κεντρική παράσταση στο βάθος αναπαριστά τον Απόλλωνα ο οποίος βοηθούμενος από την Διάνα αποδίδει δικαιοσύνη εμποδιζόμενος από αυτούς που είχαν ξεκινήσει τις φοβερές μάχες (Κένταυροι-Αμαζόνες). Ειναι πραγματικό έργο τέχνης, καταταγμένο ανάμεσα στις καλύτερες σκαλιστές αναπαραστάσεις τις αρχαιότητας χάρις στα στοιχεία της ζωντάνιας, έκφρασης καθώς επίσης και στην αρμονική διαδοχή των παραστάσεων. Δυστυχώς αυτά τα μοναδικά γλυπτά του διαζώματος του Επικούρειου Απόλλωνα ανακαλύφτηκαν και λαφυραγωγήθηκαν. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά διακοσμούν τις βιτρίνες του Βρετανικού Μουσείου, όπως επίσης των Μουσείων του Λούβρου και του Μονάχου.
Μέσα στον ναό υπήρχε το μεγάλο (4 μ) μπρούτζινο άγαλμα του Απόλλωνα το οποίο σύμφωνα με τον Παυσανία, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε μπροστά στο ναό του Λυκαίου Δία όταν ιδρύθηκε η Μεγαλόπολη.
Σήμερα ο ναός συντηρείται στη μορφή που εχει μετά τις εργασίες αναστηλωσής του από την Αρχαιολογική Εταιρεία στις αρχές του αιώνα, το 1965 και πιο συστηματικά από το 1982. Το Υπουργείο Πολιτισμού εχει αναλάβει το δύσκολο έργο της διατήρησης και προστασίας του μνημείου. Το σκέπαστρο που προστατεύει τα εύαισθητα υλικά του ναού από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής, τα στηρίγματα για προστασία απο τους σεισμούς και τα άλλα μέτρα είναι προσωρινά και για όσο διάστημα απαιτούν οι εργασίες διάσωσης του μνημείου.
Οι προορισμοί είναι ανάλογα με το σημείο επιβίβασης/αποβίβασης σας και τις επικρατούντες καιρικές συνθήκες.
Περισσότερες πληροφορίες κατά το σχεδιασμό της κρουαζιέρας σας μαζί μας
share this page ::