Προορισμοί
Φάροι της Μεσσηνίας
Οι φάροι της Μεσσηνίας
Οι ακούραστοι και άγρυπνοι φύλακες των θαλασσών μας!!
Η MessiniaSailingσας ταξιδεύει καθημερινά κάτω από την σκέπη και το άγρυπνο μάτι τους, και το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει σαν φόρο τιμής πρός αυτούς είναι να σας τους γνωρίσει, να τους αγαπήσετε, να απολαύσετε το λαμπερό φως της ακτινοβολίας τους, ακούγωντας τις ιστορίες που έχουν να σας διηγηθούν σε κάποια από τις ρομαντικές μας κρουαζιέρες. Ιστορίες για θύελλες, τσακισμένα καράβια, ναυάγια, πολεμικές συγκρούσεις, ξεπροβάδισμα και καθοδήγηση χιλιάδων πλοίων που έχουν δεί τα μάτια τους στα τόσα χρόνια της άγρυπνης παρουσίας τους στις θαλασσές μας. Αλλά και για γοργόνες, δελφίνια και ρομαντικές ιστορίες στο περίφημο νησί της Καρδιάς που θα χαρούμε να το περιπλεύσετε μαζί μας κρατώντας το χέρι της αγαπημένης σας και ανανεώνοντας τους όρκους αγάπης σας.Η παλιά εικόνα του φαροφύλακα στον πύργο του φάρου να μας κουνά το χέρι στο περασμά μας και να μας δίνει κουράγιο, δύναμη και ασφάλεια στο ταξίδι μας, ειναι βαθειά ριζωμένη στην μνήμη των ναυτικών μας.
Αιωνία η μνήμη τους!
Φάρος Κιτριών (E4032 - GR 2260 - Lat.36 54.88N Long.022 07.60E)
Βρίσκεται νότια της Καλαμάτας σε απόσταση 6 νμ, στην άκρη Κιτριές του βουνού Κεφάλι ή Κεφαλοβούνι. Κουρνιασμένος στην αγκαλιά των βράχων σε ύψος 20 μέτρα από την θάλασσα. Το κτήριο του φάρου έχει διαστάσεις 7,00 Χ 11,5 μ και συνολικό εμβαδόν 80 τμ.
Ο τετράγωνος πύργος του με ύψος 9,50 μ φέρει εσωτερική σκάλα με μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγεί στον εστιακό μεταλλικό κλωβό της κορυφής .Το εστιακό του ύψος είναι 31 μ. και φέρει αλεξικέραυνο.
Χτίστηκε από τον εργολάβο Αθανάσιο Μαρίνο και παραδόθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών στο τέλος Οκτωμβρίου 1891. Πρωτολειτούργησε την 01.06.1892 ως επιτηρούμενος, με ωρολογιακό μηχανισμό περιστροφής με αντίβαρα και πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Τα χαρακτηριστικά του ήταν FlW 30s 10M.
Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος έσβησε. Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής λίγο πρίν φύγουν από την Καλαμάτα την 06.09.1944 καννονιοβόλησαν τον φάρο από τα παράκτια πυροβολεία της για να τον καταστρέψουν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στην νύχτα της 05ης Φεβροαρίου 1949 στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εστία του καταστράφηκε από δύο οπλοφόρους και ο φάρος έμεινε σβηστός για λίγο.
Το 1950 τοποθετήθηκε αυτόματος πυρσός ασετυλήνης Chance 800m/m Αγγλικής κατασκευής. Από τότε ο φάρος μετατράπηκε σε ανεπιτήρητο και με χαρακτηριστικά Fl(2)W 12s 12M. Το 1999 μετετράπηκε σε ηλιακό με χαρακτηριστικά Fl(2)W 12s7M. Μετά την αυτοματοποίηση του φάρου και της απόσυρσης το 1953 του τελευταίου φαροφύλακα κ. Γεωργίου Λαγουδάκου, ο φάρος έμεινε απροστάτευτος από την φθορά του χρόνου.
Φάρος νήσου Σαπιέντζας (E4015 GR 2170 Lat.36 47.73N Long.021 42.22E)
Η Σαπιέντζα της συστάδας των Οινουσών νήσων βρίσκεται πάνω στον σημαντικό ναυτικό δρόμο που συνδέει την Ιταλία με την Μέση Ανατολή. Ειναι ο πρώτος φάρος που ανταμώνει ένα πλοίο όταν προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές από δυτικά. Στις ακτές της έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, ορισμένα απ’ τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, με μεγάλη αξία σήμερα για την αρχαιολογία. Ένα από τα ναυάγια περιείχε τις κολόνες από το μεγάλο περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα άλλο περιείχε σημαντικές ρωμαϊκές σαρκοφάγους. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κατασκευή ενός φάρου στο σημείο αυτό ήταν σημαντική.
Νότια από την Σαπιέντζα και σε απόσταση αναπνοής βρίσκοντε τα νησάκια Δύο Αδέλφια. Στο δυτικό μεγαλύτερο νησί υπάρχουν ερείπια ενός παμπάλαιου φάρου που είχαν κατασκευάσει οι Αγγλοι. Ο νεότερος φάρος κατασκευάστηκε ύστερα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας το 1885 στην Ακρα Καρσί στο ΝΑ άκρο της νήσου Σαπιέντζας. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος 110 μέτρα. Η έναρξη φωταψίας του έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1885. Σήμερα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα σημερινά χαρακτηριστικά του φάρου είναι FL W 3s 5M
Οι φάροι μας αποτελούν πραγματικά αρχιτεκτονικά μνημεία για την ναυτική, εθνική και ΤΟΠΙΚΗ μας πολιτιστική κληρονομιά. Σας προσκαλούμε να τους γνωρίσετε μαζί μας !!!
Ταίναρο: ή Ακροταίναρο, είναι μια πολυσυζητημένη περιοχή που αναφέρεται διαρκώς από τότε που πρωτογράφτηκε στον Ομηρικό Ύμνο για τον Απόλλωνα, μέχρι τις σύγχρονες ιστορίες που μνημονεύουν την ναυμαχία του Ταινάρου το 1942.
Οι Δωριείς όταν έφτασαν στο τελευταίο σημείο της Ευρωπαϊκής ηπείρου του έδωσαν το όνομα «Μεταπέα Άκρα», δηλαδή ακρωτήριο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες (Λακωνικός και Μεσσηνιακός κόλπος), απ’ όπου προέρχεται η ονομασία Κάβο Ματαπάς.
Η αρχαιότατη πόλη Ταίναρο ήταν οικισμένη από τη προκλασική εποχή, γύρω από το ναό του Ήλιου, που βρισκόταν μέσα στο άδυτο σπήλαιό του και είχε πηγή με νερό. Το 1968 παρατηρήθηκαν ίχνη νεολιθικής ζωής. Στη συνέχεια στους κλασικούς Ελληνικούς χρόνους έγινε ναός του Ποσειδώνα.
Από επιγραφές και από πληροφορίες συγγραφέων μαθαίνουμε ότι το Ταίναρο ήταν, επί σειρά αιώνων, το θρησκευτικό κέντρο των Λακώνων. Εκεί υπήρχε σύμφωνα με τον Παυσανία ο ναός του Ταινάριου (Γαιήοχου) Ποσειδώνα, ο οποίος λατρευόταν ιδιαίτερα από τους Λάκωνες. Ο ναός αποτέλεσε κέντρο του «Κοινού των Ελευθερολακώνων» και διέθετε χάλκινο αφιέρωμα με το Κιθαρωδό Αρίωνα πάνω σε δελφίνι. Ο ναός του Ποσειδώνα, το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το εκκλησάκι του Ασωμάτου, για τη κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τον ναό, ενώ κοντά του εντοπίστηκαν Ελληνιστικά ευρήματα και θραύσματα. Περίπου 500 μ. από το ναό του Ποσειδώνα και εντός του χώρου της αρχαίας πόλης Ταίναρος σώζεται διακοσμητικό ψηφιδωτό από δάπεδο οικίας της Ελληνιστικορωμαϊκής εποχής (1ου αι. μ.Χ.), αποκαλούμενο «Άστρο της Αριάς». Πολλοί θρησκειολόγοι διατύπωσαν την άποψη ότι στο Ταίναρο υπήρχε Μαντείο, ενώ η φήμη του Ταινάρου οφείλεται σύμφωνα με τον Πλούταρχο στο γεγονός ότι εκεί υπήρχε ονομαστό ψυχοπομπείο».
Οι ντόπιοι υποστήριζαν ότι η λέξη Κριτήρι, που λέγεται για το Ακροταίναρο δεν σημαίνει Ακρωτήρι, αλλά Κριτήριο των Ψυχών ή Ανώτατο Δικαστήριο. Εκεί υπήρχαν οι Πύλες του Άδη απ’ όπου κατέβηκε ο Ηρακλής και ανέβασε τον Κέρβερο στην γη κατά το τελευταίο του άθλο. Επίσης από εκεί κατέβηκε και ο Ορφέας για να πάρει την Ευρυδίκη, ενώ εκεί κρύφτηκε και ο Σπαρτιάτης Παυσανίας, ο Άρπαλος που έκλεψε τους θησαυρούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σημαντικό κτίσμα της περιοχής είναι και ο φάρος του Ταινάρου, ύψους 16 μ., ο οποίος κτίστηκε από Γάλλους το 1882 σε υψόμετρο 25 μ. από τη θάλασσα και άρχισε να λειτουργεί το 1887. Ο Φάρος ανακαινίστηκε το 1930 και το 1950, ενώ έχει εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια.
Β’ Παγκόσμιος πόλεμος (1942) Βαρύτατες απώλειες των Ιταλών σε αγγλοϊταλική ναυμαχία ανοικτά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Ο ιταλικός στόλος -πολλά καταδρομικά και αντιτορπιλικά συνοδευόμενα από τη ναυαρχίδα «Βιτόριο Βένετο»- που κατευθύνονταν στην Κρήτη υφίστανται συντριπτική ήττα. Αρκετά βυθίζονται, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.
Οι προορισμοί είναι ανάλογα με το σημείο επιβίβασης/αποβίβασης σας και τις επικρατούντες καιρικές συνθήκες.
Περισσότερες πληροφορίες κατά το σχεδιασμό της κρουαζιέρας σας μαζί μας
εκδρομές: Οι φάροι της Μεσσηνίας
Ημερήσια ιστιοπλοική κρουαζιέρα
Μια 8-ωρη ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα σας πηγαίνει σε ερημικές παραλίες για εξερευνήσεις , καταδύσεις, κολύμπι , ηλιοθεραπεία και να απολαύσετε τις θάλασσες της Μεσσηνίας ...περισσότερα
share this page ::