english ελληνικα русский

 

my green life

messinia sailing greece logo

Ιστιοπλοΐα Ταξίδια, Εμπειρίες με σκάφος, Εκδηλώσεις

tours messinia greece

book now

messinia sailing
... Κρουαζιέρες | Δραστηριότητες στο ιστιοφόρο | Προορισμοί| Το σκάφος ...
facebook twitter linkedin pinterest instagram you tube vimeo

ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ή Στροφάδια ή Πλωτές

 

Μιά αξέχαστη κρουζιέρα περιπέτειας.

 

 

 

Δύο μικρά νησάκια στο νότιο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 νμ  ΔΒΔ από η Μεσσηνία και 27 νμ νότια από την Ζάκυνθο. Έχουν συνολική έκταση περίπου 2,6 τ.χλμ..  Η Σταμφάνη είναι το νότιο και μεγαλύτερο νησί με μήκος περίπου 1 χλμ. Η Αρπυια είναι το βόρειο και μικρότερο νησί.

 

Οι Στροφάδες είναι όμορφα νησιά με πλούσια βλάστηση και πέρασμα πάνω από 1000 είδη αποδημητικών πουλιών. Για αυτόν τον λόγο είναι μέρος του Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου και  έχουν χαρακτηριστεί ως τόπος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-καρέτα μιας και το ανεξέλεγκτο ψάρεμα και κυνήγι στα νησιά είχει επιφέρει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στην πανίδα των νησιών. Το άλλοτε άφθονο πηγαίο νερό μειώθηκε σημαντικά στους σεισμούς του 1886. Υπάρχουν βέβαια πηγάδια με νερό.

 

Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα γιατί το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο σχετικά στραγγερό και πλούσιο. Σήμερα, εκτός από την πλούσια άγρια βλάστηση που καλύπτει τα νησιά, υπάρχουν ακόμη οπωροφόρα δέντρα (πορτοκαλιές, λεμονιές, συκιές αμπέλια) και τα είδη φυτών και λουλουδιών που απαντώνται ξεπερνούν τα διακόσια πενήντα. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί αιωνόβιοι κέδροι, που σχηματίζουν πυκνό δάσος. Γεωλογικά, οι Στροφάδες μοιάζουν με τη Ζάκυνθο.  Οι Στροφάδες νήσοι κρύβουν επίσης παλαιοντολογικό πλούτο και επειδή ποτέ δεν υπήρξαν ενωμένες με την ηπειρωτική Ελλάδα ή άλλα νησιά, χαρακτηρίζονται σαν «ωκεανικές

 

 Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τις νήσους "Πλωτές" γιατί δίνουν την εντύπωση ότι επιπλέουν πάνω στο νερό. Η ελληνική μυθολογία μας μιλά για τις Στροφάδες στο μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Οι  φτερωτοί γιοι του βόριου ανέμου Ζήτης και Κάλαϊς πήραν μέρος στην εκστρατεία και κυνήγησαν τις Αρπυιες που έτρωγαν το φαγητό του τιμωρημένου από τον Δία μάντη Φινέα.  Κατά την καταδίωξη, μια από αυτές η Αελλώ βρήκε καταφύγιο στα νησιά και και οι γιοι του Βορέα έστριψαν πάνω από τα νησιά για να επιστρέψουν αφού δεν την εντόπισαν. Έτσι προέκυψε το όνομα "Στροφάδες" . Τελικά τα αδέρφια τα κατάφεραν και ο Φινέας αποκάλυψε στους αργοναύτες πώς να περάσουν τις Συμπληγάδες.

 

Στη Σταμφάνη βρίσκεται το Καστρομονάστηρο με τείχος ύψους 25 μ. αφιερωμένο στη Παναγία της "των πάντων χαράς" και στον Άγιο Διονύσιο. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Bυζαντίου Eιρήνη. Από εδώ ξεκίνησαν πολλοί επιφανείς επίσκοποι της εκκλησίας όπως ο Πατριάρχης Κων/πόλεως  Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Άγιος Διονύσιος, όπου υπάρχει και ο τάφος του.  Ένα από τα ιστορικά κειμήλια ο αλευρόμυλος που τον γύριζαν με τα χέρια ή με γαϊδαράκι δώρο της Μ. Αικατερίνης της Ρωσίας.   Σήμερα έχει μόνο έναν καλόγερο που φροντίζει, όσο μπορεί το κάστρο και τα κτήματα, σπέρνει σιτάρι και κάνει ψωμί, και τυρί από μερικά πρόβατα που υπάρχουν ακόμη στο νησί. Την εποχή της άνθησης του, είχε πολλούς Μοναχούς, οι οποίοι κατά καιρούς σφαγιάστηκαν από επιδρομές Αλγερίνων πειρατών. Οι καλόγεροι ζούσαν εδώ παλιά, το καλοκαίρι με ψάρια που αφθονούσαν πάντα εκεί και τον χειμώνα από τα τρυγόνια , που έκαναν παστά μέσα σε βαρέλια.

 

Μοναδικός αλλά και συνάμα ιδανικός τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τα νησιά είναι με σκάφος.        

 

Η Messinia Sailing σας ταξιδεύει στα Στροφάδια σε μιά πολυήμερη κρουαζιέρα ώστε να νιώσετε τη γαλήνη και την ησυχία της φύσης και να αισθανθείτε σαν Ροβινσώνες στο δικό σας νησί. Ο καλοσυνάτος καλόγερος και ο φύλακας του πάρκου θα μας υποδεχτούν και θα μας φιλέψουν ότι παράγει το νησί καλοσοριζοντάς μας.

 

 

 

Λόγω των κανονισμών του θαλάσσιου πάρκου για την άδεια προσσέγγισης,  χρειάζεται να κάνετε κράτηση τουλάχιστον 1 μήνα πρίν.

 

 

εκδρομές στα Στροφάδια

 

Γάμοι στην παραλία και στο σκάφος-Ανανεώσεις όρκων γάμου.

Τιμή:

cruises messinia

 

Μπορείτε να το κάνετε στο σκάφος ή σε κάποια μοναχική παραλία ή νησί. Ιδανικό για ζευγάρια που θέλουν ένα μικρό ,ρομαντικό και καταδικό τους γάμο ...περισσότερα

Κρουζιέρες πολλών ημερών

Τιμή:

cruises messinia

 

Ας σχεδιάσουμε μια κρουαζιέρα στους ονειρεμένους σας προορισμούς και ας ταξιδέψουμε μαζί. Είναι οι ΥΠΕΡΤΑΤΕΣ ιστιοπλοικές κρουαζιέρες για αυτούς που ξέρουν!! ...περισσότερα

 

share this page ::

 

 

Φίλοι της εταιρείας μας

 

΄Ανεμος.. ΄Ηλιος.. Θάλασσα.. Αλάτι.. Πάθος!

 

Διεύθυνση: 15 Οδός Οκάς
Kαλαμάτα 24100
Βάσεις σκαφών: Kαλαμάτα Κεντρικό Λιμάνι προβλήτα 23, και Κορώνη

 

Τηλ: +30 6977 464 602

Τηλ2: +30 6950 523 370

Email: info@messiniasailing.com

website: www.messiniasailing.com

© messinia sailing 2019

booking com facebook

trip advisor recommended skype calling

 

trip advisor 2016

Outstanding Service Award
2017
Presented by Gohotels.com

website design :: smile tech