Προορισμοί
Ανάκτωρα Νέστωρα
Παλάτι βασιλιά Νέστωρα
Νέστωρας ο σοφός Πύλιος βασιλιάς σύμβουλος των ελληνικών στρατευμάτων του Τρωικού πολέμου όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.
Τα ερείπια του μυκηναικού παλατιού του βασιλιά Νέστωρα ήρθαν στο φώς από τον C.W.Blegen τον Μάιο του 1952 στο Ανω Εγλειανό, 9 χλμ από την Πύλο και 4 χλμ απο την Χώρα. Το παλάτι )1300-1200 π.Χ.) αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά κτίρια, δύο για κατοικίες και τελετές, ένα εργαστήριο και μια αποθήκη κρασιού. Τα ερείπια είναι παρόμοια με αυτά των Μυκηνών,Τυρινθας και Κρήτης και βρέθηκαν πολλοί θολωτοί τάφοι. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1939 και ανακαλύφτηκαν χιλιάδες πίνακες γραμικής γραφής Β’. Προστατευτικό τοίχος δεν υπήρχε γιατί τα δυσπρόσιτα απότομα βράχια του λόφου από μόνα τους αποθάρρυναν τους εισβολείς όλα αυτά τα χρόνια.
Αρχιτεκτονική. Το ξύλο ήταν το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλες ποσότητες.
Ακόμη και οι τοίχοι ήταν κτισμένοι με το σύστημα των σκαλωσιών. Επίσης οι κολώνες τα πλαίσια από τις πόρτες, οι οροφές ήταν απο ξύλο. Αυτό εξηγεί και γιατί το παλάτι καταστράφηκε τόσο γρήγορα στην μεγάλη πυρκαιά του 1200 π.Χ. Ολοι οι εξωτερικοί τοίχοι
ηταν από λαξευμένους ορθογώνιους πορώλιθους. Οι εσωτερικοί τοίχοι ήταν απο ακατέργαστες πέτρες διαφορετικών μεγεθών. Οι εσωτερικοί τοίχοι έφεραν σοβά και τα δωμάτια των επισήμων ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες.
Το διοικητικό σύστημα ήταν πολύ ιεραρχικό με μια συγκεντρωτική κυβέρνηση. Η τεράστια περιοχή που εξουσίαζε το βασίλειο χωρίζονταν σε δύο επαρχίες. Την ‘Δόθεν’ και την ‘Κήθεν’. Η Δόθεν βρισκόταν δυτικά του όρους Αιγάλεο (Κοιλάδα Κυπαρισσίας έως ακρωτήριο Ακρίτα) με 9 περιφέρειες. Η Κήθεν βρισκόταν ανατολικά του όρους Αιγάλεο με 7 ή 8 περιφέρειες. Η Πύλος ήταν πτρωτεύουσα την Δόθεν (και όλου του βασιλείου) και τό Λεύκτρο (Νιχώρια ή Ελληνικά) η πρωτεύουσα την Κήθεν. Κάθε περιφέρεια είχε το δικό της κυβερνήτη ακολουθούμενο από διάφορους αξιωματούχους, όλοι υπεύθυνοι για την διοίκηση και τις καθημερινές λειτουργίες της περιφέρειας. Το παλάτι φαίνεται να είχε πολύ στενό έλεγχο στις οικονομικές δραστηριότητες του κράτους, παίζοντας κυρίως ρόλο
αναδιανεμητικό για τα αγροτικά προιόντα. Ενδιαφερόταν επίσης πολύ γιά την άμυνα του βασιλείου όπως αποδεικνύεται με την ίδρυση μονάδων ακτοφυλακής και στόλου
Η οικονομία του βασιλείου της Πυλίας ήταν κεντρο-συγκεντρωτική.
Οι αποθηκευτικοί χώροι του παλατιού αποδεινύουν ότι έπαιζε ενεργό οικονομικό ρόλο με την αναδιανομή των αγροτικών προιόντων. Οπως πολλές επιγραφές αναφέρουν, μεγάλες ποσότητες διέρχονταν από το παλάτι.
Τα κύρια στοιχεία της οικονομίας ήταν πρώτα η γεωργία. Υπήρχαν δύο βασικά δημητριακά
Το σιτάρι και το κριθάρι. Αυτά τα δημητριακά επίσης ήταν η βάση για το σύστημα δελτίου τροφίμων που υπήρχε. Εκτός από αυτά τα τρόφιμα δημητριακά, το παλάτι ήταν υπεύθυνο και για τα ‘βιοτεχνικά’ προιόντα όπως τα υφάσματα, τα αρωματικά λάδια και τα μέταλλα.
Η βιοτεχνία υφασμάτων συγκεντρωνόταν στην Πύλο και το Λεύκτρο όπου ήταν η πλειονότητα των εργαστηρίων. Αλλη βιοτεχνία ήταν της παραγωγής αρωμάτων. Τέσσεροι αρωματοποιοί αναφέρονται στις πινακίδες.
Η βιοτεχνία μετάλλων είχε πολύ στενό έλεγχο από το παλάτι. Οταν δινόταν κάποια ποσότητα μπρούτζου στους 400 τεχνίτες του βασιλείου κρατούσαν πολύ καλά στοιχεία στο αρχείο τους.
Οπλα, άρματα, και στρατιωτική οργάνωση. Στις πινακίδες αναφέρονται ξιφη, δόρυα, ακόντια,θώρακες και κράνη. Επίσης τροχοί ανα ζευγάρια τα οποία σίγουρα παραπέμπουν σε άρματα μάχης. Ο στρατός χωριζόταν σε ομάδες των 30 ατόμων. (κωπηλάτες πλοίου). Κάθε πλοίο είχε 30 κωπηλάτες πλήρωμα και απο τα στοιχεία που αναφέρονται μπορούσαν να επανδρώσουν στόλο 20 πλοίων. Ειχαν οριστεί στρατιώτες να φυλούν τις ακτές που είχαν χωριστεί σε 10 τομείς. Κάθε τομέας είχε το όνομα του υπεύθυνου αξιωματικού του. Ο συνολικός αριθμός του στρατού έφτανε τους 800 άντρες. Οι ‘Ακόλουθοι’ που τους συνόδευαν ήταν κάτι σαν στρατιωτικοί σύνδεσμοι, υπεύθυνοι για την επικοινωνία με το παλάτι και διοικητές των διαφόρων στρατιωτικών τμημάτων του στρατού των Πυλίων, ετοιμοι να προασπίσουν το βασίλειο.
Οι προορισμοί είναι ανάλογα με το σημείο επιβίβασης/αποβίβασης σας και τις επικρατούντες καιρικές συνθήκες.
Περισσότερες πληροφορίες κατά το σχεδιασμό της κρουαζιέρας σας μαζί μας
share this page ::